Favorilerim
Tüm Türkiye'ye Ücretsiz Kargo Avantajı.

Solar Enerji Nedir?

Tarih: 30.01.2023 10:15
Solar Enerji Nedir?
Solar enerjili sistemler son dönemde en sık kullanılan yenilenebilir enerji kaynaklarındandır. Detaylar yazımızda...

Solar Enerji Ne İşe Yarar?

Solar, sözcük anlamı olarak güneş, güneşten yayılan enerji anlamında kullanılmaktadır. Solar Enerji sistemleri ise, güneş ışınlarının elektriğe çevrilmesini sağlayan sistemlerdir.

Son dönemdeki teknolojik gelişmeler ile birlikte, tüketime olan taleplerde de artışlar meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra işletmelerin üretim kapasitelerinde artışların yaşanması ile doğru orantılı olarak elektrik enerjisi tüketiminde de artışlar meydana gelmektedir. Enerji üretiminde ham madde olarak, kömür ve doğalgaz gibi yakıtlar kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalara göre bu ham madde kaynaklarının tükenmeye başladığı ve yakın bir gelecekte bitebileceği öngörülmektedir. Bu sebeple, gelecekte bu yakıtların kullanılmasında talep edilecek maliyet her geçen gün artmaktadır. Bunun için gelecekte enerji üretiminde alternatif kaynak arayışları sürmektedir. Bu noktada uzmanlar yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmiş durumdalar. Yenilenebilir enerji kaynağı, tüketme hızından daha hızlı kendini yenileyebilen enerji kaynaklarına verilen addır. Yenilenebilir enerji kaynaklarına, Güneş Enerjisi, rüzgâr enerjisi, jeotermal enerji, okyanus dalgalarından elde edilen enerji, hidrojen enerjisi örnek olarak verilebilir. Doğada farklı noktalardan elde edilen bu enerjiler elektrik enerjisi öncelikli olmak ile birlikte, farklı alanlarda da enerji kaynağı olarak değerlendirilebilir.
 

Neden Güneş Enerjisi Kullanılır?

Yenilebilir enerji kaynakları denildiğinde akla ilk gelen güneş enerjisi olmaktadır. Kaynak olarak güneş ışınlarının kullanılması son dönemde en sık kullanılan yenilenebilir enerji kaynaklarındandır. Peki, neden güneş enerjisi kullanmak bu kadar önemli ve son dönemde sıklıkla gündemde? Bunu şu şekilde açıklamaya çalışalım,

·Güneş enerjisi herkes için elverişli sonuçlar sunmaktadır. Uygun olan her zemine Güneş Enerji Sistemleri kurulabilir.

·Elektrik fiyatlarındaki artışlar göz önüne alındığında, kendi elektriğini üretmek her zaman daha fazla avantaj sunmaktadır.

·Kullanılan Güneş Panelleri, uzun ömürlü ve sağlam yapılardan oluşmaktadır ayrıca güvenilirlerdir.

·Güneş enerjisinden elde edilen enerji, üretilen alanda tüketildiği takdirde uzun mesafede iletim kayıplarından doğacak zararlar önlenebilir.

·Güneş panellerinin ihtiyaç duydukları bakım çok azdır. Yağmur suları panel temizliği noktasında yeterli olmaktadır.

·Güneş panelleri hareketli parçalardan oluşmazlar ve böylece de bakıma gereksinim duymazlar. Bu sebeple güneş enerjisi sistemleri doğaya zararsız enerji kaynaklarıdır.

·Güneş enerjisi kullanıldığında ham madde ithalatlarının getirdiği sorunlar meydana gelmez.

·Güneş enerji sistemlerinin elektrik üretmesi için açık hava zorunluluğu yoktur. Güneş ışınlarının ulaştığı her an sistem çalışmaya devam etmektedir.

·Güneş enerji sistemleri, güneşten gelen ışınlara ihtiyaç duyduğu için mevsimsel ya da bölgesel bir kısıtlamaya tabi olmazlar.

·Güneş Enerjisi Sistemleri, hava kirliliği, sağlık sorunları gibi etkimelere sebep olmazlar. Güneş enerjisi, çevre ve insan dostu yenilenebilir enerji kaynağıdır.
 

Güneş Paneli Nedir?

Güneş Paneli, güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren sistemlerdir. Solar Paneller olarak da bilinen bu panellerin üzerinde yer alan hücrelerde, güneş ışınları sayesinde bir akım oluşmaktadır. Güneş enerjisinden sağlanan elektrik ile akım oluşur ve böylelikle elektrikli cihazların ihtiyacı olan enerji sağlanmış olur. Güneş panelleri, yapıları gereği oldukça dayanıklıdırlar. Bir kez kurulumu gerçekleştiğinde paneller uzun süreli kullanım imkânı sunmaktadır. Ayrıca, güneş panelleri şehir dışında da kolaylıkla kullanılabilen sistemlerdir ve elektrik bağlantısına ulaşım sıkıntısı olan kırsal alanlarda fazlasıyla ihtiyaç duyulmaktadır. Paneller eğimli yapıya sahiptirler, bu sayede ihtiyaç duyulan güneş ışınlarını kolaylıkla elde etmektedir. Güneş panelleri çalıştıkları süre içerisinde sessiz bir çalışma olanağı sunarlar. Bunun yanısıra zehirli gaz salınımı yapmadıkları için de ayrıca tercih edilmektedir. Bu sayede günümüzün en büyük sorunlarından birisi olan radyasyon salınımı noktasında da güneş panelleri çevre dostu sistemlerdendir.
 

Güneş Panelleri Nerelerde Kullanılır?

Güneş panellerinin kullanım alanları noktasında genelleme yapmak çok doğru olmaz. Güneş enerjisi farklı alanlarda kullanılabilen sistemlerdir. Sıklıkla elektrik ulaşımında sıkıntılar yaşandığı alanlar güneş panellerinin kurulduğu alanlardandır. Güneş panelleri tarım ile ilgilenilen bölgelerde de sıkça kullanılmaktadır. Tarım sektöründe elektrik enerjisine ihtiyaç fazladır. Özellikle bu alanlar şehir merkezlerine uzak kırsal alanlar oldukları için elektrik enerjisine ulaşım noktasında sorunların yaşandığı alanlardır. Bu gibi durumlar için de güneş panelleri devreye girmektedir. Tarım arazileri üzerine kurulan panellere, dik açı ile güneş ışınlarının gelmesi sayesinde güneşten en çok verim alınacak alanlardır.Sadece bu alanlar ile sınırlı değildir, orman gözlem alanları, deniz fenerleri, dağ evleri, hava gözlem noktaları da güneş panellerinin kullanım alanlarındandır.
 

Güneş Paneli Çeşitleri Nelerdir?

Güneş Paneli Çeşitleri iki grup içerisinde incelenebilir. Bunlar, polikristal ve monokristal hücre yapısına sahip güneş panelleri olmaktadır. Genel kullanım tercihlerine baktığımızda polikristal çeşitlerinin daha çok tercih edildiği görülmektedir. 

1. Polikristal Güneş Panelleri; güneş panel çeşitleri arasında en uygun fiyatlı olan seçenektir. Uygun fiyatlara sahip olması sebebiyle sıklıkla tercih edilmektedir. En sık tercih edilen ürünler olsa da kullanım verimliliği düşük ürünlerdendir. Dolasıyla, ilk kurulum maliyetinden kaçmak isterken verimlilikten de taviz verilmektedir. Polikristal paneller, ham halde bulunan silikonun eritilmesi ve kare hücreler haline getirilmesi ile oluşturulur. Bu sayede polikristal güneş panelleri monokristal güneş panellerine göre daha uygun fiyatlı olmaktadır. Çok sık tercih edilmesinden dolayı da üretimi daha fazla olmaktadır. Polikristal güneş panellerinde verimlilik oranı genel olarak 13-16 olarak oranlanmaktadır.

2. Monokristal Güneş Panelleri; yüksek dereceli silikon kullanılarak oluşturulduğu için polikristal panellere oranla daha maliyeti yüksek sistemlerdir. Bunun yanısıra, verimlilik oranı da polikristal güneş panellerine göre daha fazladır. Verimlilik oranları yüksek olduğu için daha çok uzay istasyonlarında, uydularda ve ileri teknoloji çalışmalarda kullanılmaktadır. Monokristal güneş enerjilerinin verimlilik oranları 15-20 arası olmaktadır.
 

Güneş Panelleri Nasıl Elektrik Üretir?

Güneş panellerinin işleyişindeki temel mantık, güneş ışınlarındaki elektronları atomlarında ayırmak için foton kullanılmasıdır. Bu işlemin sonucunda ise elektrik üretimi gerçekleşmektedir. Güneş paneli üretiminde kullanılan silikondan elde edilen hücrelerde güneş ışığı ısı yerine elektrik elde edilmesini sağlamaktadır. Panellerde bulunan hücrelerde güneş ışınları ile akım oluşmaktadır. Panellerin kurulduğu bölgeler veya mevsim şartları sonucunda sağlanan enerji miktar ölçümleri ile paralel düzenek kurulumları yapılmaktadır.

Paneller ile elektrik üretimi sırasında izlenen akış;

1.Paneller gelen güneş ışınlarını toplaması için yapılarında fotovoltaik (PV) hücreler bulunmaktadır. Fotovoltaik hücreler gelen ışığı alır ve elektrik akımına çevirir. Güneş ışığı panele çarptığında doğru akım (DC) elektrik üreterek PV hücreleri çalışmaya başlar.

2.Doğru akım elektriği tek başına güç verememektedir. Bunun yerine doğru akım, diğer güneş enerjisi donanımlarının bulunduğu güç eviricilere iletimini yapar.

3.Güneş ışınları panel üzerinde yer alan hücreler ile temas ettiği anda elektronlar üzerinde hareketlenmeler başlar.

4.Elektronların taşınmasını düğümlerin yakalaması sayesinde elektrik akımı başlar.

5.Solar Kablo ile doğru akıma iletilen elektriğin, alternatif akıma dönüştürülmesi için Solar İnverter devreye girer.

 
İlgili Ürünler
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Yükleniyor...