Favorilerim
Tüm Türkiye'ye Ücretsiz Kargo Avantajı.

Jel Akü Nedir? Çalışma İlkesi Nasıldır?

Tarih: 02.02.2023 10:59
Jel Akü Nedir? Çalışma İlkesi Nasıldır?
Jel Akülerin çalışma prensibi, içerisinde yer alan gazın kimyasal tepkime ile dönüşüme uğraması yöntemine dayanır. Detaylar yazımızda.

Jel Akü Nedir?

Akü, elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolayan ve ihtiyaç duyulduğunda depolanan enerjiyi elektrik enerjisine çeviren araçlardır. Jel Aküler ise standart bir aküde sıvı yapıda bulunan elektrolitin jel olarak yer aldığı akülerdir.  

Jel Akü Çeşitleri, içerisinde yer alan gazın dışarı salınımını engellenmesi ve içeride kalan gazın kimyasal tepkime ile jel haline gelmesi ilkesine dayanmaktadır. Yani jel aküler bir dönüşüm akışı içerisinde çalışma prensibine sahiptir. Jel haline dönüşen gazın elektrik enerjisi olarak kullanılması sırasında akü ömrü bu çalışmadan etkilenmez.

Jel akülerde, içeride yer alan gazın dışarı çıkmasının engellenmesi için valf sistemi kullanılmaktadır. Valf sistemi, silindir içerisinde yer alan pistonların hareket etmesini engelleyen sistemlerdir.  Bu sistemler aküde yer alan gazların dışarı çıkmasına engel olur. Dolayısıyla da, bu sayede akünün kayıp verme olasılığı azalırken, akünün verimlilik oranı ve kullanım süresi uzar.
 

Jel Akü Çalışma Prensibi Nedir?

Son teknolojik gelişmeler ile birlikte akü çeşitlerinde jel akü ön plana çıkmaktadır. Jel akülerde, sülfürik asit ve isli silikanın karıştırılması ile oluşan homojen bir yapı elde edilir. Jel Akü Modelleri ve çeşitlerinin sık tercih edilmesindeki en önemli etki yüksek derece sıcaklığa ve titreşime karşı dirençli olmasıdır. Bu özelliği sayesinde yenilebilir enerji kaynaklarında daha çok tercih edilmektedir.

Jel akülerin avantajlarından birisi de derin deşarj özelliğidir. Derin deşarj özelliği, aküler yeniden şarj edildiğinde içerisinde yer alan jel olumsuz etkilenmez. Bu sebeple de diğer akülerin şarj edildiğinde yaşanan sorunlar ile karşılaşılmaz. Jel aküler bu özelliği sayesinde ömrü uzun ve verimliliği fazla olan ürünlerdir.
 

Jel Akü Kullanım Alanları Nelerdir?

Yenilenebilir kaynaklar, özellikle güneş enerjisini kimyasal enerjiye çeviren araçlar içerisinde en sık jel aküler kullanılmaktadır. Bununla birlikte yüksek verimlilik ve kapasitesinin yanı sıra yüksek enerji potansiyeline sahiptir. Jel Akü Kullanım Alanları için telekomünikasyon sektörü, tekneler, karavanlar, gelişmiş temizleme makineleri örnek olarak verilebilir.
 

Jel Akülerin Diğerlerinden Farkı Nedir?

·         Jel aküleri diğer akülerden ayıran özelliklerin başında %75 oranında yüksek kapasiteye sahip olması gösterilebilir.
·         Jel aküler sunduğu performansa göre fiyatlandırmaya tabi tutulur. Bu da kullanım alanına göre farklı fiyat ve kapasite seçeneğini sunmaktadır.
·         Jel akülerin avantajları arasında yer alan bir diğer önemli nokta, içerisinde sıvı yapı olmadığı için akması ve çevresel zarara sebep olması söz konusu olmamasıdır.
·         Sulu akülere oranlar 4-5 katı kadar daha fazla bir kullanım imkanı sunmaktadır.
·         Jel aküler, tekneler başta olmak ile birlikte güneş enerji sistemlerine kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir.
·         Sıvı akülere oranla jel aküler, sızdırma ihtimali daha düşük olan araçlardır.
·         Kurşun asit grubuna dahil olan jel aküler daha fazla uzun ömür olma özelliğine sahiptir. Bu sayede jel aküyü uzun yıllar kullanma imkanına sahip olabilirsiniz.
·         Jel aküler diğer akülere oranla, titreşime ve aşınmaya karşı daha fazla dayanıklı ürünlerdir.
·         Kolay şarj edilebilir ve daha fazla dayanıklı yapıya sahiptir.
 

Jel Akü Zararlı mıdır?

Jel aküler sıvı içeren akülere oranla fazladan bir bakıma ihtiyaç duymazlar. Herhangi bir su eklemesine ihtiyaç duymadığı için jel aküler Bakımsız Akü olarak isimlendirilir. Jel aküler ufak boyutlarda havalandırma pencerelerine sahiptir. Bu sayede de içerideki gazlasın dışarı çıkması önlenebilmektedir. Çok fazla yüksek basınçta olmadığı sürece içerideki gazın dışarı çıkması durumu görülmez. Bakım yapılırken akünün gereğinden fazla zorlanması zarar görmesine sebep olabilir. Bu bakımlar esnasında zarar gören akülerde gazların dışarı çıkmasının yanı sıra Jel Akünün Ömrü de kısalabilir. Bunun için bakım çalışmaları yapılırken dikkatli olmak faydalı olacaktır.
 
İlgili Ürünler
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Yükleniyor...